Nors alkoholis ir nėra ypatingai naudingas gėrimas, tačiau įdomu tai, kad kiekvienas alkoholinis gėrimas turi išties įdomią atsiradimo ir apskritai gyvavimo istoriją, o negana to ir pačias sudėtingiausias technikas, kurios padarytų gėrimą dar patrauklesnį. Išties įdomias istorijas turi tokie gėrimai kaip alus, burbonas, viskis ar, be abejo, vynai. Šiems gėrimams išgauti yra daugybė įvairių technikų, o ir brandinimui skiriama nemažai laiko. Į kai kurias alkoholio rūšis šiek tiek labiau ir pasigilinsime.
Įdomioji istorija
Nors viskio rūšių yra išties daug ir šiandien šis gėrimas yra išties labai gerai vertinamas, jo istorija prasidėjo būtent Airijoje oficialiai XV a. pradžioje, tačiau manoma, kad iš tikrųjų jo istorijos pradžia yra kur kas senesnė nei teigia rašytiniai šaltiniai. Šis gėrimas yra gaminamas fermentuojant įvairių grūdų salyklą ir gautą rezultatą distiliuojant ir bradinant ąžuolo statinėse. Išties ąžuolo statinės yra be galo teigiamai vertinamos ir plačiai naudojamos alkoholio brandinimui iki pat šiandien. Esti pagrindinės keturios viskio rūšys: škotiškas, airiškas, kanadietiškas bei amerikietiškas viskis.
Kalbant apie amerikietišką viskį būtų nuodėmė nepaminėti burbono, kuris kaip žinia yra amerikietiško viskio atmaina, kuri vartojama ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje. Nors lietuviams burbonas nėra labai gerai pažįstamas gėrimas, tačiau jis yra garsus savo branda bei išskirtiniu skoniu. Mat burbono sudėtyje, atsižvelgiant į JAV įstatymus, turi būti ne mažiau 51 procentas kukurūzų, o likusią dalį sudaro įvairių grūdų salyklas. Šios gėrimo kilmės šalis yra Kentukus, kuriame, be abejonės esti didžiuliai kukurūzų derliai, kurie ir įtakojo gėrimo atsiradimą. Šiaip gėrimas brandinamas keturis metus, tačiau grynuoju burbonu vadinamas viskis yra brandinamas dvigubai trumpiau – vos du metus. Šiandien klasikinis tradicinis burbonas gaminamas tik Virdžinijoje.
Be jokios abejonės girdėjote apie vyno gaminimo subtilybes. Tikriausiai kiekviena šalis turi savo šalies vyną. Visiems akivaizdu iš ko gaminamas vynas, kokios jo pagrindinės rūšys ir, be abejonės, kaip jis puikiai dera prie įvairių patiekalų. Įdomu tai, kad tai yra visiškai natūralus alkoholis ir pirmosios jo užuominos rastos dar prieš daugiau nei 6 tūkst. metų prieš Kristų kažkur tarp Gruzijos ir Irano, nors dažniausiai šis gėrimas kelia asociacijas su Italijos ir Prancūzijos šalimis.